tisdag 13 oktober 2009

"Dam och herrfotboll är två olika saker"


I måndags skrev DN:s Johan Esk en krönika om att han ville se Svennis och Sundhage ta över Lagerbäcks jobb som förbundskapten till herrlandslaget i fotboll. Jaha?

Nu råkar det ju vara så att Sundhage är född med två X kromosomer och alltså definieras som kvinna. Något som tydligen är en smula för mycket för vad delar av fotbolls-Sverige kan hantera. Av kommentarerna att döma är Sundhages kön avgörande för hennes kompetens.

Dunka dunka skriver: Åh herregud. Hon är väl duktig och har meriter från damfotboll, men hon har inte tränat ett herrlag, då kan hon inte direkt bli påtänkt som förbundskapten.

Sundhages egen kommentar till förslaget säger mycket om hennes erfarenheter av att arbeta i en mansdominerad branch: Tyvärr är det en utopi. Men kom tillbaka om två decennier.

Antydningen om att detta skulle vara omöjligt eftersom Sverige inte är redo möttes med protest. Strukturer och maktobalans är inget som Sverige - världens mest jämställda land - tydligen lider av. Kosmopolit och Fia tycker till:

Kosmopolit: Sorgligt att Pia Sundhage så totalt saknar självinsikt och istället sprider floskler om dolda maktstruktrer. [...]

Fia: Allt i dagens Sverige ska genusviklas. Det om något kan man kalla talibanmentalitet.

Det är skrämmande att läsa kommentarerna om en så enkel sak som en krönika om vem som skulle kunna bli Sveriges herrlandslags nösta förbundskapten. Inte för att det väcker diskussion att spekulera i vem som är på tur - det är på något vis självklart. Men för att nivån på diskussionen är så låg att den fastnar i huruvida det finns strukturer - huruvida en kvinna kan träna en man.

Oavsett om vi tycker att det är skillnad på dam och herrfotboll - oavsett om vi tycker att Sundhage är lämplig eller ej - borde vi fokusera på vad det är som gör att debatten handlar om huruvida det är skillnad på damer och herrar - på om en kvinna är kompetent att leda ett herrlandslag.

För hur ser det egentligen ut i idrottssverige? Kan vi någonstans bland siffrorna spåra orsaken till varför så få kvinnor når upp till toppen? Till varför tjejer väljer att hoppa av idrottskarriärer?
  • Tv visar 1 273 timmar herridrott och 197 timmar damidrott under ett år.
  • När Annika Sörenstam kom på tredje plats i LPGA-touren 2006 och vann 1 971 741
    dollar var den prissumman samma som den man som kom på 32:a plats i motsvarande tävling.

  • Tjejer i åttan upplever att idrotts undervisningen är till för killarna och att lärare prioriterar killar och deras intressen.

Jag tror siffror säger en stor del om sanningen. För att idrotts Sverige ska bli bättre måste tjejer uppmuntras, utmanas, ges bättre halltider, mer löner, större prispotter, fler tidningsartiklar, bättre utrustning och framförallt tas på allvar.

Där vi har vi en chans. Vi har 66% killar i KFUK-KFUMs idrottsförbund - och 34% tjejer. Vi kan bli fler och vi kan framförallt ge dem brudarna känslan av att det inte spelar någon roll om dem heter Hanna eller Fredrik Ljungberg.

Läs hela Esks krönika: http://www.dn.se/sport/fotboll/esks-val-svennis-och-sundhage-1.972092

Och Sundhages svar: http://www.dn.se/sport/fotboll/sundhage-saker-jag-klarar-jobbet-1.972933

1 kommentar:

Unknown sa...

Herregud, att det är sådan skillnad mellan "herrsport" och "damsport" i tv! Har ofta tänkt på att man kallar fotboll för herrar för bara "fotboll" och fotboll för damer "damfotboll" osv i alla de andra sporterna..och det irriterar mig enormt. Och att se siffror såhär..ja...det är skrämmande.