I helgen är det dags för en ny chans att genomföra den första kartläggningen av förbundsstyrelserna. Efter att Triangelförbundets styrelsemöte inte blev av är det denna gång dags för KFUK-KFUM Sverige. Men hur går det till då, att undersöka hur jämställd en styrelse är? En rad olika tillvägagångssätt har tagits fram och metoder utarbetats. Utmaningen är att inte enbart få fram kvantitativa fakta, t ex statistik om könsfördelning, utan även kvalitativa fakta d v s sådant som inte alltid är lika lätt att räkna eller mäta såsom normer och värderingar. Det handlar om att både kvinnors och mäns kunskaper, erfarenheter och värderingar ska tas tillvara.
Inom detta projekt används 3R-metoden som står för representation, resurser och realia. Med R1 vill man få svar på frågor som: Vem är det som bestämmer, vem har makt och inflytande? Vem gör vad? R2 söker svar på hur resurser fördelas. Det kan handla om vem som får tid, pengar och tillgång till lokaler. R3 handlar om att titta på resultaten från R1 och R2 för att se om där kan utläsas mönster i styrelsen eller verksamheten såsom underliggande normer och värderingar. Styrelsens eller föreningens delaktighet och engagemang är centralt i genomförandet av analysen.
Klurigt? En heltäckande, objektiv sanning är inte att förvänta sig. Men en fingervisning om hur det står till i styrelsen eller föreningen, samt ett underlag för att jobba vidare med jämställdhet kommer helt säkert att uppnås!
Läs mer om 3R-metoden på SKLs hemsida eller i Ungdomsstyrelsens publikation Genvägar till jämställdhet.
måndag 12 maj 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar