onsdag 23 april 2008

Jämställdhet är inte en kvinnofråga

På JämOs kurs i hur man arbetar fram en jämställdhetsplan för sin arbetsplats var vi 18 kvinnor och 1 man. Den manlige kursledaren var inte helt förvånad. "När bekanta frågar mig vad jag jobbar med och jag svarar -jämställdhet! -blir folk tysta. Tittar frågande på mig och ler osäkert." Efter en informationsspäckad kursdag blev det emellertid ännu mer tydligt att jämställdhet inte är en kvinnofråga. En jämställd arbetsplats ökar trivseln, förbättrar arbetsklimatet, minskar sjuktalen och personalomsättningen, och kan t o m öka produktiviteten om man ska behöva gå så långt i sin argumentation.

På en jämställd arbetsplats kan alla anställda vara sig själva oberoende av kön. Det handlar alltså inte bara om att ha en jämn fördelning av kvinnor och män. Vem är det till exempel som fixar fika och städar i köket? Och hur ser det ut för män som vill vara föräldralediga? Går det att kombinera en chefspost med föräldraledighet? Att arbeta aktivt mot sexuella trakasserier och trakasserier p g a kön är en viktig och obligatorisk del av jämställdhetsplanen. Den farligaste platsen på ett kontor för en kvinna är vid kopiatorn (!). En handlingsplan för jämställda löner ska också ingå.

Att jobba fram en jämställdhetsplan är ett viktigt och spännande uppdrag. Det synliggör vilka villkor och normer som gäller på din arbetsplats och kan leda till att arbetsmiljö och stämning förbättras. Enligt jämställdhetslagen ska alla arbetsplatser med mer än tio anställda ha en jämställdhetsplan. Fråga på ditt jobb om där finns någon!

1 kommentar:

Anonym sa...

Men om man är färre i personalgruppen än tio då?? Kan man inte göra nåt då om det är nåt som inte stämmer med jämställdheten mellan män och kvinnor. För då behövde man ju inte ha nån jämställdhetplan, eller??