Igår var det äntligen dags för uppstarten av LSUs mångfaldsnätverk - i lokalerna på Stora Essingen samlades vi, ett tiotal unga personer, från en bred skara organisationer.
Sveriges unga muslimer, Judiska ungdomsförbundet, RFSL ungdom, Röda Korsets Ungdomsförbund, Rädda barnens Ungdomsförbund, Svenska Celiakiungdomsförbund, Ungdom mot rasism, Unga hörselskadade, CISV - building global firendship, Jag vill ha bostad.nu och förstås KFUK-KFUM.
En gång i månaden (förutom under juli-augusti då alla förhoppningsvis planerar solande på lämplig strand) kommer vi att träffas för att vrida på begrepp: mångfald, intersektionlitet, inkludering, likabehandlingsarbete, jämlikhet - vad betyder egentligen de olika orden? Erfarenhetsutbyta - hur kan man arbeta internt med mångfald? Hur startar man ett arbete? Hur får man med sig kansliet? lokalföreningarna? Hur gör man för att fina policydokument inte ska samla damm i byrålådan? Och förstås utmana oss - var går gränserna mellan respekt för oliktänkande och demokratiska rättigheter?
En första uppgift under mötet var just att fundera kring vilka begrepp vi använder oss av internt - officiellt eller inofficiellt - för att beskriva det som LSU benämner som Mångfald. En bra fråga, för vi på KFUK-KFUM har inte valt ett officiellt begrepp - även om jag gärna slänger mig med inkludering.
Inkludering - och motsatsen exkludering - tycker jag är bra för att det i mångt och mycket säger sig självt vad det handlar om. Antingen kan vi inkludera eller så kan vi exkludera människor, fysiskt utestängande, med ord, handlingar, blickar eller subtila budskap. Inkludering-exkludering är ord som inte andas för mycket akademi och universitet utan känns enkla och gångbara i alla sammanhang. Dessutom tycker jag att inkludering och exkludering kan användas för de osynliga fenomenen - de situationer och budskap som kan vara svåra att ta på - man kan känna sig exkluderad. Vilket i allra högsta grad berör det arbete vi bör göra. Men givetvis finns många olika tolkningar och förståelser för vad ett begrepp innebär - om någon har synpunkter tar jag gärna emot dem.
Mötet var spännande, kreativt och peppande. Jag tror att vi från KFUK-KFUM har mycket att lära från de övriga organisationerna - samtidigt som vi har mycket att ge i termer av att vi faktiskt bedriver ett aktivt internt arbete med jämställdhet. Samtidigt möter vi utmaningar som flera av de övriga organisationerna kommit längre i, ålder i styrelser, könsfördelning, en etnisk bredd bland medlemmar.
Jag ser framemot nästa möte.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar